Vad gör jag för att minska sjukdomar i hemmet?

Oavsett hur säkert vårt hem kan verka är vi inte helt skyddade från sjukdomar, åtminstone inte helt från mikroorganismer. Dessa små bakterier, virus och svampar samt parasiter kan vara farliga för vår hälsa. Därför har

Oavsett hur säkert vårt hem kan verka är vi inte helt skyddade från sjukdomar, åtminstone inte helt från mikroorganismer. Dessa små bakterier, virus och svampar samt parasiter kan vara farliga för vår hälsa.

Därför har vi sammanställt en lista med 5 tips som hjälper dig att minska risken för sjukdomar i hemmet. På så sätt behöver du inte oroa dig för att ett virus, en bakterie, en svamp eller en parasit ska göra dina nära och kära sjuka.

Använd desinfektionsmedel

Mikroorganismer har desinfektionsmedel som sin huvudfiende, eftersom de har till uppgift att eliminera dem. Därför är det vettigt att använda desinfektionsmedel som ett sätt att bli av med farliga patogener.

Numera säljer stormarknader vanligtvis klorfria desinfektionsmedel som är mycket vänliga mot flera ytor. Det betyder att du kan använda det i ett stort antal rengöringsuppgifter för att bli av med mikroorganismer. Det är viktigt att veta när man ska använda blekmedel eller desinfektionsmedel som professionella städföretag gör.

Rengör köket

Tro det eller ej, men köket är en av de platser där människor blir mest sjuka. Det beror på att vi här har direktkontakt med vår mun och näsa, som är de vanligaste platserna där skadliga mikroorganismer kommer in.

Föreställ dig bara hur många bakterier som kan samlas på ditt köksbord. Dessa bakterier kan komma in i din mun eller dina luftvägar när du äter, vilket skulle öka risken för infektioner. Genom att städa köket ofta förhindrar du att potentiellt skadliga sjukdomars bakterie- och viruspopulationer byggs upp.

Kolla även denna bloggen för att städa mer klimatsmart ekoplus

Ta ut soporna

Sopor är en annan av de vanligaste infektionskällorna vi hittar hemma. Detta beror på att sopor bryts ner, vilket gör att mikroorganismerna förökar sig. Om de på något sätt kommer i kontakt med vår kropp kan de ge oss sjukdomar, diarré, maginfektioner med mera.

Därför är det mycket viktigt att tänka på renlighet som ett sätt att minska risken för infektioner. Det är bäst att ta ut dina sopor ofta så att de inte ackumuleras och förmultnar och orsakar uppkomsten av skadliga mikroorganismer. Kom ihåg att det också är viktigt att tvätta sopkärl för att eliminera befintliga kolonier av patogener.

Läs mer i bloggen acci för tips på hur du hanterar ditt avfall.

Undvik skadedjur

Skadedjur är smittbärare av sjukdomar, eftersom dessa vanligtvis kommer i deras avföring, urin och även i deras parasiter. Det är därför som så många människor betonar att du till varje pris bör undvika förekomsten av skadedjur i ditt hem, företag osv.

Råttor är till exempel kända för att överföra många sjukdomars virus och bakterier i sin avföring och urin medan insekter ofta överför parasiter. För att minska risken för infektioner är det bäst att hålla skadedjur borta från ditt hem.

Läs även denna bloggen om sanering och smitta lilladraken.se

Var ren och snygg

Slutligen är det viktigt att ta hand om ordningen och renligheten i alla utrymmen för att kraftigt minska riskerna för infektioner. Detta beror på att ordning och renlighet gör att spridningen av bakterier och virus, liksom andra sjukdomsframkallande mikroorganismer, blir mycket lägre. Så säger SverigeCo, ett städfirma i Göteborg som vi talade med.

Genom att städa upp och hålla allting rent undviker du också att damm uppstår, vilket kan vara ett viktigt allergiframkallande ämne. Detta beror på att både damm och djurhår kan göra allergier mer intensiva. Allt detta gör att du till slut har ännu större risk att bli sjuk eftersom din kropp försvagas.

Läs mer på bloggen a-stad om du behöver hjälp med städningen.

Kolla in bloggen veganisma för miljövänliga artiklar.

Läs mina andra artiklar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *